20 jul

Links toevoegen aan je foto's

 

Goedemiddag,

 

Snel even een kleine mededeling:

 

Vanaf nu kan je automatisch een link (url) toevoegen aan de afbeeldingen die je in de kolommen van jouw blog plaatst.

 

Surf hiervoor via de tab Design - Kolommen naar Custom item invoegen - Foto toevoegen.

 

Ik ben er zeker van dat jullie gretig gebruik zullen maken van deze update. Veel plezier ermee!

 

Groeten,

Dennis

 

 

Fotolia_9600539_XS.jpg

 

 

14:24 Gepost door in Blogtips | Permalink |  Facebook |

19 jul

Een nieuw platform, een nieuwe filosofie: HTML & CSS


Hallo allemaal!

 

Hieronder een woordje uitleg om jullie het CSS principe wat beter te doen begrijpen. Hiernaast vind je ook een document met meer info over hoe je jouw skin moet personaliseren: SKYNET_SKINS.doc

 

Maar eerst CSS dus:

Informatici lopen hoog op met rare afkortingen en complexe dingen. Wij, bloggers, zijn daar (doorgaans) veel minder mee vertrouwd.  Daarom wat meer info over de befaamde ‘stijlbladen’ (Engels: CSS of 'Cascading Style Sheets'). Toegepast op de HTML-code van de pagina bepalen zij het uitzicht van de blog. Praktisch maken zij het mogelijk om het aspect inhoud (tekst, foto's, video's ...) volledig los te koppelen van het aspect weergave (font, vet, grootte van de foto's, opbouw van de pagina).

 

Het is niet onze bedoeling een handleiding te geven over hoe aan de slag te gaan met CSS, maar wel uit te leggen hoe het systeem in elkaar zit.

 

Om goed te begrijpen hoe het werkt, moeten we de pagina (en haar HTML-code) enigszins zien als een set tupperwaredozen. We kunnen elke doos een 'DIV' noemen. Elke doos bevat een deel van de inhoud, en vooral, een naam (id) en/of een categorienaam (klassenaam). In de code geeft dit voor de klasse:

 

<div class=’groenten'>
Deze doos (net als alle dozen van dezelfde klasse) bevat groenten
</div>

 

En dat voor het etiket (id):

 

<div class='groenten' id='prei'>
Deze doos bevat groenten, en meer bepaald prei
</div>

 

De dozen kunnen andere (kleinere) dozen bevatten, die ook weer rechthoekig (of vierkant) zijn.

 

Fotolia_9209215_XS.jpg

 

 

Dat is nu de HTML-code. En zo komen we bij het stijlblad. Het gaat om een afzonderlijk bestand, dat de dozen beheert. In dit bestand vinden we alle eigenschappen van elke doos, of van elke 'reeks' dozen terug. We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat de 'groentendozen' een groene achtergrond moeten hebben, dat de font 'Verdana 12' moet zijn, dat de dozen 112 pixels breed en 234 pixels hoog moeten zijn en dat ze een zwarte rand van 1 pixel breed moeten hebben. In de code geeft dat het volgende:

 

.groenten{                                         (de “.” duidt erop dat we het over een klasse hebben)
font-family : Verdana;                                                          (font: Verdana)
font-size : 12px ;                                                                 (fontgrootte: 12)
width : 112px ;                                                                    (breedte van de doos: 112 pixels)
height : 234px ;                                                                   (hoogte van de doos: 234 pixels)
border: 1px solid black ;                               (rand van 1 ononderbroken en zwarte pixel)
Background-color : #15670a ;         (15670a is de hexadecimale code voor donkergroen)
}


Vervolgens kunnen we de eigenschappen van een welbepaalde doos, zoals die voor prei, toevoegen of aanpassen:


.prei {                                              (de “. “duidt erop dat we het over een klasse hebben)
width: 50px ;                                                                      (de doos is slechts 50 pixels breed)
heigth: 50px ;                                                                     (de doos is slechts 50 pixels hoog)

}

De andere eigenschappen (font, fontgrootte ...) blijven dezelfde voor alle andere 'groentendozen' en zijn reeds gedefinieerd. Dit systeem wordt 'cascadesysteem' genoemd, omdat de eigenschappen van een doos cascaderen naar alle dozen die zich binnenin bevinden. Een voorbeeld:

In de HTML -code van het globale concept 'ijskast' hebben we verschillende dozen: de ijskast zelf, de groentenbak, de drankenbak en de diepvriesbak, waarin het vlees en het ijs worden bewaard. In de code ziet dit er zo uit:

 

<div id= 'ijskast'>
.        <div class='groentenbak’> Hier worden de groenten in bewaard </div>
.        <div class='drankenbak’> Hier worden de dranken in bewaard </div>
.        <div id='diepvriezer’>
.                <div class=’vlees’> Hier wordt het vlees in bewaard </div>
.                <div class='ijs'’> Hier wordt het ijs in bewaard </div>
.        <div>                                                                            (einde van de div 'diepvriezer')
</div>                                                                                         (einde van de div 'ijskast')

 

Wanneer de eigenschappen van 'ijskast' worden gedefinieerd, zal alles wat zich er binnenin bevindt, dezelfde eigenschappen hebben. Behalve indien jij er anders over beslist, door voor elk van de bestanddelen binnenin verschillende eigenschappen te definiëren.

 

In deze beknopte uiteenzetting heb ik getracht de zaken simpel en kleurrijk voor te stellen. Doordat de inhoud volledig losstaat van de weergave kun je de kleuren, de fonts, de kolomgrootte ... wijzigen, zonder aan de inhoud te raken en door slechts enkele regels te wijzigen in één bestand.


Veel succes!

Groetjes, Dennis

18:26 Gepost door in Blogtips | Permalink |  Facebook |

16 jul

Ontdekken!

 

Hallo bloggers

 

In alle exclusiviteit kan ik jullie al vertellen dat er in de loop van volgende week een nieuwe knop ‘ontdekken’ zal verschijnen op de homepagina.

 

Door een technisch probleem hebben we deze knop deze week nog niet kunnen lanceren.

Je zal er alle blogs per tag, categorie, commentaren, updates, alfabetisch,.. enz. kunnen raadplegen.

Nog even geduld dus! : )

Grts!

Dennis

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 22/07/2010 : We lopen enige vertraging op met de lancering van de pagina. De knop 'Ontdekken' zal gelanceerd worden op dinsdag 27 juli.

 

Fotolia_3245385_XS.jpg

16:16 Gepost door in Blogtips | Permalink |  Facebook |

15 jul

Hoe de breedte van mijn centrale kolom wijzigen?


De vraag die sinds de lancering van het nieuwe platform op ieders lippen brandt: hoe kan ik de centrale kolom van mijn blog groter maken, en tegelijk ook mijn foto's in een groter formaat weergeven?

Dat kan, maar hiervoor moet je wel even de HTML-code van je blog aanpassen.

In de geavanceerde instellingen (Design) heb je toegang tot de code van je sjabloon (CSS). Deze code moet worden gewijzigd om jouw blog een nieuw uitzicht te geven. Voor de toegang ertoe klik je op 'Design' en vervolgens op 'Geavanceerde instellingen'.

1. Klik op ‘Bewerk sjabloon’ naast ‘Stylesheet’. Links staat de originele code van je sjabloon, rechts een open veld om jouw wijzigingen aan te brengen.

2. Ga op zoek naar de stijlen #container, #left, #right, #center. 'Container' is het volledige kader van de blog; 'left' en 'right' zijn de twee kolommen, 'center' is het middenstuk waar uw berichten worden gepubliceerd.

3. De grootte (breedte) wordt in elk van deze stijlen gedefinieerd via het attribuut 'width'. Bijgevolg is de breedte van de container de som van width center, width left en width right. Ben je nog mee?

 

width container = width center + width left + width right


Het totaal van de breedtes van de linker- en rechterkolom, plus de centrale kolom moet met andere woorden gelijk zijn aan de totale breedte (of grootte) van de blog.

 

Fotolia_9213230_XS.jpg

Om de hele blog groter te maken, wijzigt u de stijl 'width' in 'container', en wijzigt u vervolgens de breedte van ofwel de linkerkolom, ofwel de rechterkolom ofwel de centrale kolom om het totaal gelijk te houden. In de rechterzone kopieert u dus enkel de wijzigingen die u wenst aan te brengen. Een voorbeeld:

#container {

width: 1071px;


}


#center {


width: 716px;


}


betekent dat uw blog 1071 pixels groot wordt met een middenstuk van 716 pixels. Het kan zijn dat de groottes worden uitgedrukt in % in plaats van in pixels. Dit maakt echter geen verschil.

Mocht er een probleem zijn, dan schrap je gewoon de elementen die je hebt toegevoegd in het rechtergedeelte van de opmaak van het sjabloon en klik je op opslaan. Zoals je ziet is er geen gevaar om wijzigingen aan te brengen. Je kan simpelweg de standaard CSS van het gekozen sjabloon opnieuw activeren.

Veel plezier!

Dennis

 

17:05 Gepost door in Blogtips | Permalink |  Facebook |

14 jul

Handleiding voor alle bloggers

 

Hallo,

 

Hartelijk dank voor de vele e-mails. Omdat velen onder jullie problemen ondervinden met hun blog heb ik snel een handleiding opgesteld om de meest voorkomende problemen reeds uit de weg te helpen. Hier gaan we!

 

1)    Ga eerst na of je jouw cachegeheugen vooraf wel hebt leeggemaakt (Ctrl F5).

 

2)    Ga vervolgens naar het nieuwe beheer van je blog.

 

  • Hetzij door naar de onthaalpagina (blogs.skynet.be) te surfen en op 'Mijn blog' te klikken.
  • Hetzij door op 'Mijn blog' te klikken in de bovenste balk van een Skynet Blog.
  • Hetzij door rechtstreeks de url http://myblog.skynet.be in te geven.

 

3)    Zodra je op de onthaalpagina van het nieuwe beheer bent, geeft je jouw belangrijkste blog aan door op 'Stel in als hoofdblog' te klikken (enkel als je meerdere blogs hebt).

 

4)    Zodra je jouw hoofd blog als dusdanig hebt gemarkeerd, gebruik je het horizontale menu in het blauw om de voorgestelde functionaliteiten te ontdekken en te testen.

 

5)    Ik raad je sterk aan om ook de tab 'Hulp' bovenaan rechts te gebruiken en meer bepaald de kennisbank. Een complete tutorial beschrijft er het gebruik van dit nieuwe platform.

 

De overgang naar een nieuw platform kan de nodige verwarring met zich mee brengen. We vragen je daarom even te wennen aan de nieuwe tools, en dan loopt alles weer los. Veranderen om te verbeteren rechtvaardigt immers dat er inspanningen worden gedaan.

 

Nog vragen? Stuur dan snel een mailtje!

Veel plezier met je blog(s)!

Dennis

Fotolia_17659345_XS.2.jpg

16:08 Gepost door in Dienstmededelingen | Permalink |  Facebook |