28 jul

Voeg aan avatar toe aan je blog!

 

Hallo,

 

Deze week hebben we enkele nieuwigheden toegevoegd aan de homepage van Skynet blogs. Zo kunnen jullie opnieuw de favoriete webstekjes van jullie collega bloggers raadplegen via de knop ‘Ontdekken’.

 

In de loop van de volgende dagen voegen we hier nog enkele unieke eigenschappen aan toe, zoals zoeken op categorie, zoeken op tags en de top 30 van de dag/week. Nog meer surfplezier dus!

 

Voortaan zal jullie avatar (foto) ook worden weergegeven in de zoekresultaten van de pagina 'Ontdekken'. Om zelf een foto toe te voegen aan jullie blog dienen jullie de volgende vier stappen te volgen:

 • Ga in de admin naar Controlepaneel en klik vervolgens op Profiel.

 • Voeg een mooie foto toe aan je profiel en sla deze op (update informatie).

 • Je kunt deze foto al dan niet weergeven op je blog. Hiervoor dien je het item ‘Uw foto’ toe te voegen aan je kolommen in de tab Design. Vergeet ook deze wijziging niet op te slaan (update informatie).

 • Verder ben je ook vrij om een korte profielbeschrijving te maken en deze weer te geven op je blog. Het is sympathiek en bezoekers komen meer te weten over de persoon achter de blog. Hiervoor dien je het item ‘Over mij’ toe te voegen aan je kolommen in de tab Design.

 

Opgelet; de avatars zullen voorlopig niet verschijnen in de commentaren onder elke blogpost.

 

En nu allemaal snel naar de admin om een foto toe te voegen! Ik reken op jullie : )

 

Groeten,

Dennis

Fotolia_13704147_XS.jpg

16:17 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Nieuw | Permalink | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

Problemen met de weergave van je blog?

 

Hallo,

 

Hieronder volgen enkele tips in geval van problemen met de weergave van je blog.

 

Verschijnt de inhoud van je berichten in of onder je gepersonaliseerde kolommen?

 

 • Dit komt door een fout bij het herdimensioneren van de kolommen. Even eraan herinneren dat het totaal van de drie kolommen (rechts/right, links/left en midden/center) gelijk moet zijn aan het totaal/container. En dat de grootte in % of pixels wordt uitgedrukt. Aanpassingen kan je doorvoeren via het item Stylesheet in de tabs Design – Geavanceerde instellingen.

 

Een bericht verschijnt niet?

 

 • Dit probleem wordt vooral veroorzaakt door rechtstreeks vanuit Microsoft Word in de html-editor te kopiëren en te plakken. Gelieve dan ook steeds de knop ‘Vanuit Word plakken' te gebruiken. Te beginnen van rechts is dit de derde knop van de html-editor.

 

Een bericht is volledig in het vet of onderlijnd?

 

 • Waarschijnlijk gaat het dan om een kopiëren/plakken-bewerking in Microsoft Word die slecht verlopen is en waarvoor een div-tag niet correct gesloten werd. Ofwel pas je de bron van het bericht aan met de knop 'Html-bron bewerken’ en sluit je de openstaande tag. Ofwel verwijder je het bericht en publiceer je het opnieuw via de knop ‘Vanuit Word plakken’.

 

Groeten,

Dennis 

Fotolia_23590966_XS.jpg

12:09 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

27 jul

Geanimeerde afbeeldingen toevoegen

 

Hallo iedereen

 

Tijdens het weekend hebben we kunnen vaststellen dat velen onder jullie geen commentaren hebben kunnen posten omdat de captcha niet verscheen. Intussen hebben we een correctie doorgevoerd voor de verschillende browsers (Internet Explorer, Mozilla Firefox & Safari) en zie ik dat iedereen weer volop commentaren kan posten. Indien dit nog steeds niet zo is, geef dan een seintje.

 

Verder werden de Belstats opnieuw geactiveerd. Dit is een externe dienst weermee je de statistieken van je blog nauwgezet kunt volgen. Veel van onze bloggers gebruiken deze tool. Opdat je Belstats code aanvaard zal worden in het vrije tekstvak, moet je deze laten vooraf gaan door {literal} en eveneens beëindigen met {/literal}. Als het niet meteen lukt, stuur dan even een mailtje.

 

Fotolia_11794283_XS.jpg

 

Ook kan je opnieuw geanimeerde afbeeldingen posten (.gif bestanden). Hiervoor kan je best de volgende procedure volgen;

 

 • Bewaar jouw gif op jouw harde schijf
 • Ga naar de admin van jouw blog
 • Klik vervolgens op Controlepaneel & Bestandsbeheer
 • Scroll naar beneden & voeg een nieuw bestand toe
 • Eenmaal opgeslagen klik je op de naam van het bestand
  & kopieer je de url van de afbeelding
 • Ga opnieuw naar Publicaties & klik op Afbeelding invoegen (via url)
 • Plak de url van jouw afbeelding in het vakje & voeg toe
 • Jouw geanimeerde gif is nu online

 

Je gaat op dezelfde manier te werk als je een gif in één van de kolommen wilt posten.

 

Veel plezier ermee!

Dennis

11:38 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

23 jul

Verkeer genereren naar jullie blogs

 

Hallo,

 

Net voor de start van het weekend geef ik jullie nog even een kleine update mee:

 

- We hebben de onthaalpagina van Skynet blogs nog steeds niet integraal gelanceerd. Via deze pagina zal je blogs kunnen raadplegen op ondermeer datum, commentaren en tags, alsook de laatst geposte foto's op alle blogs bekijken. Kortom, alles wat een gebruiker nodig heeft om van de ene blog naar de andere te wandelen en verkeer te genereren. De officiële lancering van blogs.skynet.be in de definitieve versie is gepland op dinsdag 27 juli.

 

- In verband met het verkeer afkomstig van Google; alle inhoud moet opnieuw geïndexeerd worden en dat zal wat tijd in beslag nemen. Wanneer deze indexeringsoefening achter de rug is, zal de referentiëring minstens even efficiënt (zelfs efficiënter) zijn als ten tijde van het oude platform.

 

Fotolia_11485296_XS.jpg

 

- De tellers die jullie momenteel zien, lijken sprekend op de tellers van het vroegere platform. Ze maken niettemin gebruik van een heel andere berekeningsmethode (logs in plaats van JavaScript, de experts weten wat ik bedoel). Het is dus inderdaad mogelijk dat er een verschil is tussen de resultaten vóór en na de migratie.

 

- Ook de portaalsite heeft een positief effect op referentiëring van een notitie. Wanneer een notitie wordt weergegeven op een grote portaalsite zoals skynet.be (waarmee blogs.skynet.be verbonden is), dan is de kans groter dat ze snel en efficiënt zal worden gereferentieerd. Het speelt dus in jullie voordeel dat jullie een blogplatform gebruiken dat verbonden is aan een portaalsite met een groot publiek.

 

- Tot slot iets helemaal anders; het zal opnieuw mogelijk zijn om geanimeerde gif’s te implementeren in jullie blogs. Deze vernieuwing zal worden doorgevoerd in de loop van volgende week.

 

Fijn weekend allemaal!

Dennis

15:12 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Dienstmededelingen | Permalink | Tags: skynet, google |  Facebook |

20 jul

Links toevoegen aan je foto's

 

Goedemiddag,

 

Snel even een kleine mededeling:

 

Vanaf nu kan je automatisch een link (url) toevoegen aan de afbeeldingen die je in de kolommen van jouw blog plaatst.

 

Surf hiervoor via de tab Design - Kolommen naar Custom item invoegen - Foto toevoegen.

 

Ik ben er zeker van dat jullie gretig gebruik zullen maken van deze update. Veel plezier ermee!

 

Groeten,

Dennis

 

 

Fotolia_9600539_XS.jpg

 

 

14:24 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

19 jul

Een nieuw platform, een nieuwe filosofie: HTML & CSS


Hallo allemaal!

 

Hieronder een woordje uitleg om jullie het CSS principe wat beter te doen begrijpen. Hiernaast vind je ook een document met meer info over hoe je jouw skin moet personaliseren: SKYNET_SKINS.doc

 

Maar eerst CSS dus:

Informatici lopen hoog op met rare afkortingen en complexe dingen. Wij, bloggers, zijn daar (doorgaans) veel minder mee vertrouwd.  Daarom wat meer info over de befaamde ‘stijlbladen’ (Engels: CSS of 'Cascading Style Sheets'). Toegepast op de HTML-code van de pagina bepalen zij het uitzicht van de blog. Praktisch maken zij het mogelijk om het aspect inhoud (tekst, foto's, video's ...) volledig los te koppelen van het aspect weergave (font, vet, grootte van de foto's, opbouw van de pagina).

 

Het is niet onze bedoeling een handleiding te geven over hoe aan de slag te gaan met CSS, maar wel uit te leggen hoe het systeem in elkaar zit.

 

Om goed te begrijpen hoe het werkt, moeten we de pagina (en haar HTML-code) enigszins zien als een set tupperwaredozen. We kunnen elke doos een 'DIV' noemen. Elke doos bevat een deel van de inhoud, en vooral, een naam (id) en/of een categorienaam (klassenaam). In de code geeft dit voor de klasse:

 

<div class=’groenten'>
Deze doos (net als alle dozen van dezelfde klasse) bevat groenten
</div>

 

En dat voor het etiket (id):

 

<div class='groenten' id='prei'>
Deze doos bevat groenten, en meer bepaald prei
</div>

 

De dozen kunnen andere (kleinere) dozen bevatten, die ook weer rechthoekig (of vierkant) zijn.

 

Fotolia_9209215_XS.jpg

 

 

Dat is nu de HTML-code. En zo komen we bij het stijlblad. Het gaat om een afzonderlijk bestand, dat de dozen beheert. In dit bestand vinden we alle eigenschappen van elke doos, of van elke 'reeks' dozen terug. We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat de 'groentendozen' een groene achtergrond moeten hebben, dat de font 'Verdana 12' moet zijn, dat de dozen 112 pixels breed en 234 pixels hoog moeten zijn en dat ze een zwarte rand van 1 pixel breed moeten hebben. In de code geeft dat het volgende:

 

.groenten{                                         (de “.” duidt erop dat we het over een klasse hebben)
font-family : Verdana;                                                          (font: Verdana)
font-size : 12px ;                                                                 (fontgrootte: 12)
width : 112px ;                                                                    (breedte van de doos: 112 pixels)
height : 234px ;                                                                   (hoogte van de doos: 234 pixels)
border: 1px solid black ;                               (rand van 1 ononderbroken en zwarte pixel)
Background-color : #15670a ;         (15670a is de hexadecimale code voor donkergroen)
}


Vervolgens kunnen we de eigenschappen van een welbepaalde doos, zoals die voor prei, toevoegen of aanpassen:


.prei {                                              (de “. “duidt erop dat we het over een klasse hebben)
width: 50px ;                                                                      (de doos is slechts 50 pixels breed)
heigth: 50px ;                                                                     (de doos is slechts 50 pixels hoog)

}

De andere eigenschappen (font, fontgrootte ...) blijven dezelfde voor alle andere 'groentendozen' en zijn reeds gedefinieerd. Dit systeem wordt 'cascadesysteem' genoemd, omdat de eigenschappen van een doos cascaderen naar alle dozen die zich binnenin bevinden. Een voorbeeld:

In de HTML -code van het globale concept 'ijskast' hebben we verschillende dozen: de ijskast zelf, de groentenbak, de drankenbak en de diepvriesbak, waarin het vlees en het ijs worden bewaard. In de code ziet dit er zo uit:

 

<div id= 'ijskast'>
.        <div class='groentenbak’> Hier worden de groenten in bewaard </div>
.        <div class='drankenbak’> Hier worden de dranken in bewaard </div>
.        <div id='diepvriezer’>
.                <div class=’vlees’> Hier wordt het vlees in bewaard </div>
.                <div class='ijs'’> Hier wordt het ijs in bewaard </div>
.        <div>                                                                            (einde van de div 'diepvriezer')
</div>                                                                                         (einde van de div 'ijskast')

 

Wanneer de eigenschappen van 'ijskast' worden gedefinieerd, zal alles wat zich er binnenin bevindt, dezelfde eigenschappen hebben. Behalve indien jij er anders over beslist, door voor elk van de bestanddelen binnenin verschillende eigenschappen te definiëren.

 

In deze beknopte uiteenzetting heb ik getracht de zaken simpel en kleurrijk voor te stellen. Doordat de inhoud volledig losstaat van de weergave kun je de kleuren, de fonts, de kolomgrootte ... wijzigen, zonder aan de inhoud te raken en door slechts enkele regels te wijzigen in één bestand.


Veel succes!

Groetjes, Dennis

18:26 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

16 jul

Ontdekken!

 

Hallo bloggers

 

In alle exclusiviteit kan ik jullie al vertellen dat er in de loop van volgende week een nieuwe knop ‘ontdekken’ zal verschijnen op de homepagina.

 

Door een technisch probleem hebben we deze knop deze week nog niet kunnen lanceren.

Je zal er alle blogs per tag, categorie, commentaren, updates, alfabetisch,.. enz. kunnen raadplegen.

Nog even geduld dus! : )

Grts!

Dennis

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 22/07/2010 : We lopen enige vertraging op met de lancering van de pagina. De knop 'Ontdekken' zal gelanceerd worden op dinsdag 27 juli.

 

Fotolia_3245385_XS.jpg

16:16 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

15 jul

Hoe de breedte van mijn centrale kolom wijzigen?


De vraag die sinds de lancering van het nieuwe platform op ieders lippen brandt: hoe kan ik de centrale kolom van mijn blog groter maken, en tegelijk ook mijn foto's in een groter formaat weergeven?

Dat kan, maar hiervoor moet je wel even de HTML-code van je blog aanpassen.

In de geavanceerde instellingen (Design) heb je toegang tot de code van je sjabloon (CSS). Deze code moet worden gewijzigd om jouw blog een nieuw uitzicht te geven. Voor de toegang ertoe klik je op 'Design' en vervolgens op 'Geavanceerde instellingen'.

1. Klik op ‘Bewerk sjabloon’ naast ‘Stylesheet’. Links staat de originele code van je sjabloon, rechts een open veld om jouw wijzigingen aan te brengen.

2. Ga op zoek naar de stijlen #container, #left, #right, #center. 'Container' is het volledige kader van de blog; 'left' en 'right' zijn de twee kolommen, 'center' is het middenstuk waar uw berichten worden gepubliceerd.

3. De grootte (breedte) wordt in elk van deze stijlen gedefinieerd via het attribuut 'width'. Bijgevolg is de breedte van de container de som van width center, width left en width right. Ben je nog mee?

 

width container = width center + width left + width right


Het totaal van de breedtes van de linker- en rechterkolom, plus de centrale kolom moet met andere woorden gelijk zijn aan de totale breedte (of grootte) van de blog.

 

Fotolia_9213230_XS.jpg

Om de hele blog groter te maken, wijzigt u de stijl 'width' in 'container', en wijzigt u vervolgens de breedte van ofwel de linkerkolom, ofwel de rechterkolom ofwel de centrale kolom om het totaal gelijk te houden. In de rechterzone kopieert u dus enkel de wijzigingen die u wenst aan te brengen. Een voorbeeld:

#container {

width: 1071px;


}


#center {


width: 716px;


}


betekent dat uw blog 1071 pixels groot wordt met een middenstuk van 716 pixels. Het kan zijn dat de groottes worden uitgedrukt in % in plaats van in pixels. Dit maakt echter geen verschil.

Mocht er een probleem zijn, dan schrap je gewoon de elementen die je hebt toegevoegd in het rechtergedeelte van de opmaak van het sjabloon en klik je op opslaan. Zoals je ziet is er geen gevaar om wijzigingen aan te brengen. Je kan simpelweg de standaard CSS van het gekozen sjabloon opnieuw activeren.

Veel plezier!

Dennis

 

17:05 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Blogtips | Permalink |  Facebook |

14 jul

Handleiding voor alle bloggers

 

Hallo,

 

Hartelijk dank voor de vele e-mails. Omdat velen onder jullie problemen ondervinden met hun blog heb ik snel een handleiding opgesteld om de meest voorkomende problemen reeds uit de weg te helpen. Hier gaan we!

 

1)    Ga eerst na of je jouw cachegeheugen vooraf wel hebt leeggemaakt (Ctrl F5).

 

2)    Ga vervolgens naar het nieuwe beheer van je blog.

 

 • Hetzij door naar de onthaalpagina (blogs.skynet.be) te surfen en op 'Mijn blog' te klikken.
 • Hetzij door op 'Mijn blog' te klikken in de bovenste balk van een Skynet Blog.
 • Hetzij door rechtstreeks de url http://myblog.skynet.be in te geven.

 

3)    Zodra je op de onthaalpagina van het nieuwe beheer bent, geeft je jouw belangrijkste blog aan door op 'Stel in als hoofdblog' te klikken (enkel als je meerdere blogs hebt).

 

4)    Zodra je jouw hoofd blog als dusdanig hebt gemarkeerd, gebruik je het horizontale menu in het blauw om de voorgestelde functionaliteiten te ontdekken en te testen.

 

5)    Ik raad je sterk aan om ook de tab 'Hulp' bovenaan rechts te gebruiken en meer bepaald de kennisbank. Een complete tutorial beschrijft er het gebruik van dit nieuwe platform.

 

De overgang naar een nieuw platform kan de nodige verwarring met zich mee brengen. We vragen je daarom even te wennen aan de nieuwe tools, en dan loopt alles weer los. Veranderen om te verbeteren rechtvaardigt immers dat er inspanningen worden gedaan.

 

Nog vragen? Stuur dan snel een mailtje!

Veel plezier met je blog(s)!

Dennis

Fotolia_17659345_XS.2.jpg

16:08 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Dienstmededelingen | Permalink |  Facebook |

13 jul

We zijn online!

Hallo iedereen.

Het nieuwe blogplatform is online!

Vanaf vandaag kan je al volop beginnen experimenteren met de talloze nieuwe mogelijkheden.

De volledige ontplooiing van het platform zal evenwel nog enkele uren in beslag nemen. Schrik dus niet als je nog enkele schoonheidsfoutjes ziet opduiken.

De nieuwe home pagina van Skynet Blogs wordt morgen gelanceerd (14 juli).

Heb je vragen? Neem dan snel een kijkje onder de ‘Hulp’ knop. Je kan natuurlijk ook steeds een mailtje sturen naar dennis.blogs@belgacom.be

Wij werken ondertussen verder aan de optimalisering van het nieuwe platform. Rome werd immers ook niet in één dag gebouwd.

Ik kijk uit naar jullie constructieve reacties!

Morgen meer nieuws!

Dennis van Skynet Blogs

Fotolia_9564006_XS.jpg

 

19:29 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Dienstmededelingen | Permalink | Tags: platform, online, ontplooiing, home, pagina, hulp, rome |  Facebook |