29 aug

Skynet bloggers vormen een actieve community

Sinds de lancering in april 2003 werden er bij Skynet Blogs al meer dan 100.000 blogs gecreëerd. Ongeveer een derde daarvan kan als ‘actief’ beschouwd worden, in die zin dat ze tenminste één keer geüpdatet zijn in de loop van de voorbije drie maanden. Dat maakt van Skynet Blogs de belangrijkste bloggers community in België.

In opdracht van mediabedrijf Skynet heeft het onderzoeksbureau InSites tijdens de maand augustus een onderzoek gehouden over het profiel en de interessegebieden van Belgische bloggers. Meer dan 1.000 Skynet bloggers werden aan de tand gevoeld, en deze resultaten werden vergeleken met InSites studies over het profiel en online gedrag van surfers in België en Europa.

Uit de nu volledige resultaten blijkt dat Skynet Bloggers vrij veel energie steken in hun blog: bijna de helft (48%) heeft meer dan één blog. Precies een kwart (25%) is er dagelijks mee bezig. Bijna de helft (44%) is telkens een half uur of langer bezig met zijn blog – bij bijna één op vijf (19%) loopt dat zelfs op tot een uur of langer.

Bij de inhoud van die blogs valt vooral de persoonlijke invalshoek op: Skynet blogs handelen vooral over anekdotes uit het dagelijkse leven (32%), hobbies (24%), en ontspanning (21%). Andere populaire gespreksonderwerpen zijn fotografie (18%), kinderen en familie (18%), liefde en relaties (17%) en reizen (16%). Politieke onderwerpen scoren opvallend slecht, met amper 9%.  De voorliefde voor foto’s en afbeeldingen blijkt trouwens ook uit het grote aantal Skynet bloggers (87%) dat zijn blog opsmukt met grafisch materiaal. Dit is beduidend meer dan in bijvoorbeeld de U.S., waar 72% van de bloggers foto’s opneemt in hun blog.

 

Het profiel van de Skynet blogger leunt over het algemeen dicht aan bij het profiel van de gemiddelde Belgische blogger: 60 procent van de Skynet-bloggers zijn mannen. Toch zijn er een aantal opvallende verschillen:

  • Skynet bloggers zijn wat ouder dan de gemiddelde Belgische blogger. 28% van de Belgische bloggers zijn tussen 15 en 17 jaar, terwijl onder de Skynet bloggers 61% minstens 35 jaar is.
  • Bij Skynet bloggers treft men vrij veel hoger opgeleiden aan (50%), dit in tegenstelling tot de gemiddelde Belgische blogger (40%) .
  • Skynet bloggers shoppen ook graag on-line: drie kwart van hen heeft daar al ervaring mee. Dit staat in scherp contrast met de Belgische bloggers (57%) en Europese bloggers (63%) .

Uit de Belgian Internet Mapping studie van InSites bleek al eerder dat slechts 9% van de Belgische online bevolking een actieve bloglezer en/of blogschrijver is. In de groep die wél blogt, valt op dat Skynet bloggers  erg vertrouwd zijn met internet: ze zijn al jaren online en bijna 3 op 4 gebruikt internet 7 dagen op 7. Maar hoewel Skynet bloggers al even verknocht zijn aan internet als de rest van de Belgische blogbevolking, voeren ze op het internet vaak verschillende activiteiten uit. Aangezien ze iets ouder zijn gebruiken ze het internet vaker voor online bankieren, maar hebben ze minder ervaring met chatten, muziek downloaden en  online games.

 

Het volledige rapport kan gedownload worden via http://ms.skynet.be/skyworld/pdf/Skynet_Blogs.pdf (.pdf, 6 MB, Engels)

15:19 Gepost door Het Skynet Blogs-Team in Oproep | Permalink |  Facebook |